- Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawierają beta-glukan, który przeciwdziała miażdżycy i cukrzycy. Obfitują też w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały oraz antynowotworowe przeciwutleniacze. Czytaj więcej...
- Płatki produkowane z owsa siewnego, zawierają dużą ilość węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, witamin B1, B6 i E oraz substancji mineralnych: cynku, żelaza, potasu, manganu i wapnia. Czytaj więcej...
Bogate w błonnik. Tradycyjnie stosowane do tzw. owsianki, musli, ale także idealnie nadają się na ciasteczka, do ciasta oraz w kosmetologii do peelingu ciała. Mogą zawierać gluten. Czytaj więcej...
- Płatki kukurydziane chrupkie są najczęściej spożywanymi płatkami śniadaniowymi w Polsce. Doskonale nadają się do musli, jako panierka do mięsa. Czytaj więcej...
- W tych niewielkich ziarenkach kryje się bogactwo dobrze przyswajalnego białka, witamin, kwasów Omega-3 (blisko 60%), antyoksydantów, wapnia, selenu, żelaza, magnezu. Czytaj więcej...
- Płatki produkowane z ziaren żyta, zawierają dużo błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie płatków wspomaga prawidłowy proces budowy tkanki mięśniowej, naczyń krwionośnych, włosów, paznokci i skóry. Czytaj więcej...
- Płatki produkowane z pszenicy, zawierają dużą ilość węglowodanów, białko i tłuszcze nienasycone, ponadto witaminy: A, E, naturalny błonnik oraz substancje mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez. Czytaj więcej...
Jest to jedna z najpopularniejszych kasz w kuchni polskiej. Kasza gryczana niepalona daje możliwość samodzielnego jej uprażenia. Jest bogata w węglowodany i białko. Dostarcza organizmowi błonnika, składników mineralnych, głównie magnezu i fosforu. Czytaj więcej...
- Mąka żytnia chlebowa typ 720 firmy Stoisław otrzymywana jest z ziaren żyta pochodzących z polskich upraw. Czytaj więcej...
- Płatki pszenne idealnie komponują się z różnymi bakaliami w musli. Czytaj więcej...
- Płatki produkowane z ziaren żyta. Wysoka zawartość błonnika. Płatki żytnie tradycyjnie podawane w postaci kleiku. Idealnie nadają się do musli, jako składnik dietetycznych ciastek, batonów, pieczywa, racuchów, ciast, placków oraz jako zagęstnik do zup. Czytaj więcej...
- Otręby owsiane to naturalny suplement diety, który uzupełnia jadłospis w dobroczynny błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E oraz szereg pierwiastków. Dostarczają też białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomagają proces odchudzania. Czytaj więcej...
- Siemię to nasiona lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy, płaskie brązowe nasionka, które po zalaniu wodą pęcznieją i ciemnieją, otaczając się śluzem. Tak powstały kleik stosuje się między innymi w chorobach żołądka i dwunastnicy. Czytaj więcej...
- Kasza ta wywodzi się z kuchni północno-zachodniej Afryki. Wytwarzana z ziaren pszenicy durum, jej największym atutem jest krótki czas przygotowania, bogata jest w białko i minimalną ilość tłuszczu, doskonale nadaje się do zup, zup mlecznych, sałatek. Czytaj więcej...
- Płatki produkowane z ziaren jęczmienia. Spożywanie płatków polecane jest zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom, gdyż mają właściwości antynowotworowe oraz antywirusowe. Zawierają błonnik, fosfor, wapń, żelazo, potas, magnez i witaminy z grupy B. Czytaj więcej...
- Płatki orkiszowe bogate są w węglowodany, białko, błonnik oraz tłuszcze roślinne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Orkisz jest odmianą pszenicy, więc zawierają gluten. Doskonale nadają się do pieczenia chleba, do musli, ciastek. Czytaj więcej...
- Soczewica czerwona jest bogatym źródłem białka i węglowodanów, natomiast uboga jest w tłuszcze oraz wolna od cholesterolu. Czytaj więcej...
- Mąka pszenna chlebowa typ 750 firmy Stoisław otrzymywana jest z ziaren pszenicy pochodzących z polskich upraw. Idealna do wypieku chleba, ciast, pizzy czy pierogów. Czytaj więcej...
- Owsianka Królewska to pyszny pomysł na dobry początek dnia. Obfituje w cenne wartości zdrowotne, błonnik oraz białko. Kompleksowo odżywia organizm oraz zapewnia mu energię i siłę do działania. Czytaj więcej...
- Soczewica zielona jest bogatym źródłem białka i węglowodanów, natomiast uboga w tłuszcze i wolna od cholesterolu. Zawiera także wiele witamin, przede wszystkim kwasu foliowego oraz B1, B6 i składników mineralnych: fosfor, magnez, żelazo i cynk. Czytaj więcej...
Makaron chiński powstał z połączenia mąki z fasoli mung i zielonego groszku. Dzięki temu obfituje w wiele cennych składników odżywczych i ma doskonały wpływ na zdrowie. Wspomaga pracę hormonalnego układu kobiecego, chroni przed miażdżycą i cukrzycą. Czytaj więcej...
- Sezam czarny ma nieco bardzej intensywny smak od sezamu białego, jest lekko orzechowy, słodki i pozbawiony gorzkawego posmaku. Stanowi bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej, często dodawany jest do sushi, farszy, deserów, sałatek. Czytaj więcej...
Ekologiczne płatki owsiane dostarczają dużo białka, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają beta-glukan, który skutecznie obniża poziom złego cholesterolu i cukru we krwi. Ponadto obfitują witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały. Czytaj więcej...
- Inaczej ciecierzyca lub groch włoski; roślina strączkowa; powszechnie stosowana jest w kuchni Basenu Morza Śródziemnego, Europy Zachodniej i USA, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Czytaj więcej...
- Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Czytaj więcej...
- Płatki produkowane z ziaren jęczmienia. Spożywanie płatków polecane jest zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom, gdyż mają właściwości antynowotworowe oraz antywirusowe. Zawierają błonnik, fosfor, wapń, żelazo, potas, magnez i witaminy z grupy B. Czytaj więcej...
- Siemię to nasiona lnu stosowane często w medycynie ludowej. Ma lekko orzechowy smak i zawiera więcej kwasów tłuszczowych niż tradycyjne siemię lniane. Są to płaskie złote nasionka, które po zalaniu wodą pęcznieją, otaczając się śluzem. Czytaj więcej...
Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |