- Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Zawierają beta-glukan, który przeciwdziała miażdżycy i cukrzycy. Obfitują też w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały oraz antynowotworowe przeciwutleniacze. Czytaj więcej...
- Siemię to nasiona lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy, płaskie brązowe nasionka, które po zalaniu wodą pęcznieją i ciemnieją, otaczając się śluzem. Siemię lniane wykorzystywane jest również do produkcji oleju roślinnego. Czytaj więcej...
- Płatki jaglane są bogate w składniki mineralne: żelazo, magnez, potas, krzem oraz witaminy:z grupy B, E. Płatki te mają właściwości usprawniające działanie układu nerwowego, dzięki zawartości witaminy E wzmacniają paznokcie, włosy oraz wygładzają cerę Czytaj więcej...
Bogate w błonnik. Tradycyjnie stosowane do tzw. owsianki, musli, ale także idealnie nadają się na ciasteczka, do ciasta oraz w kosmetologii do peelingu ciała. Mogą zawierać gluten. Czytaj więcej...
- Siemię to nasiona lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy, płaskie brązowe nasionka, które po zalaniu wodą pęcznieją i ciemnieją, otaczając się śluzem. Tak powstały kleik stosuje się między innymi w chorobach żołądka i dwunastnicy. Czytaj więcej...
Jest to jedna z najpopularniejszych kasz w kuchni polskiej. Kasza gryczana niepalona daje możliwość samodzielnego jej uprażenia. Jest bogata w węglowodany i białko. Dostarcza organizmowi błonnika, składników mineralnych, głównie magnezu i fosforu. Czytaj więcej...
- Płatki orkiszowe bogate są w węglowodany, białko, błonnik oraz tłuszcze roślinne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Orkisz jest odmianą pszenicy, więc zawierają gluten. Doskonale nadają się do pieczenia chleba, do musli, ciastek. Czytaj więcej...
- Ostropest plamisty charakteryzuje się silnymi właściwościami odtruwającymi organizm, dzięki czemu pośrednio wpływa na prawie wszystkie funkcje ustroju. Czytaj więcej...
- Chrupiąca pszenica z melasą i migdałami to wyśmienita przekąska, która świetnie smakuje samodzielnie, ale też jako dodatek do mleka, jogurtu czy napojów roślinnych. Stanowi nieodłączny element zdrowej diety, który kompleksowo odżywia organizm. Czytaj więcej...
- W tych niewielkich ziarenkach kryje się bogactwo dobrze przyswajalnego białka, witamin, kwasów Omega-3 (blisko 60%), antyoksydantów, wapnia, selenu, żelaza, magnezu. Czytaj więcej...
- Otręby owsiane to naturalny suplement diety, który uzupełnia jadłospis w dobroczynny błonnik, witaminy z grupy B, witaminę E oraz szereg pierwiastków. Dostarczają też białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wspomagają proces odchudzania. Czytaj więcej...
- Ostropest plamisty, całe ziarno. Czytaj więcej...
- Inaczej ciecierzyca lub groch włoski; roślina strączkowa; powszechnie stosowana jest w kuchni Basenu Morza Śródziemnego, Europy Zachodniej i USA, na Bliskim Wschodzie oraz w Afryce Północnej. Czytaj więcej...
- Cieciorka BIO, inaczej groch włoski lub ciecierzyca. Roślina strączkowa, która doskonale urozmaici codzienny jadłospis. Cenne źródło białka, fosforu, potasu, żelaza. Bogata w błonnik. Czytaj więcej...
- Płatki produkowane z ziaren żyta. Wysoka zawartość błonnika. Płatki żytnie tradycyjnie podawane w postaci kleiku. Idealnie nadają się do musli, jako składnik dietetycznych ciastek, batonów, pieczywa, racuchów, ciast, placków oraz jako zagęstnik do zup. Czytaj więcej...
Makaron ryżowy to doskonała propozycja dla osób będących na diecie bezglutenowej. Ten lekkostrawny produkt wzbogaci codzienny jadłospis oraz uzupełni go o wartościowe składniki odżywcze. Czytaj więcej...
- Amarantus ekspandowany to przykład wyjątkowo zdrowej żywności, która wzbogaci codzienną dietę oraz kompleksowo zadba o prawidłowe funkcjonowanie organizmu i jego dobre samopoczucie. Czytaj więcej...
- Kasza gryczana jest jedną z najpopularniejszych kasz w kuchni polskiej. Ta niepalona ma delikatny smak. Można też uprażyć ją samodzielnie. Doskonale nadaje się jako dodatek do gulaszów, zup, pulpetów, pieczeni oraz do wegetariańskiego pasztetu. Czytaj więcej...
- Jaglanka pieczone jabłka, miód, cynamon. Czytaj więcej...
- Owsianka Królewska to pyszny pomysł na dobry początek dnia. Obfituje w cenne wartości zdrowotne, błonnik oraz białko. Kompleksowo odżywia organizm oraz zapewnia mu energię i siłę do działania. Czytaj więcej...
- Soczewica czerwona jest bogatym źródłem białka i węglowodanów, natomiast uboga jest w tłuszcze oraz wolna od cholesterolu. Czytaj więcej...
- Sezam czarny ma nieco bardzej intensywny smak od sezamu białego, jest lekko orzechowy, słodki i pozbawiony gorzkawego posmaku. Stanowi bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej, często dodawany jest do sushi, farszy, deserów, sałatek. Czytaj więcej...
- Nasiona służą do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają śladowe ilości sodu. Czytaj więcej...
- Płatki owsiane górskie są produkowane z pokrojonego ziarna owsa siewnego. Zawierają dużą ilość węglowodanów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, rozpuszczalnego błonnika, witamin B1, B6 i E oraz cynku, żelaza, potasu, manganu i wapnia Czytaj więcej...
- Kasza ta wywodzi się z kuchni północno-zachodniej Afryki. Wytwarzana z ziaren pszenicy durum, jej największym atutem jest krótki czas przygotowania, bogata jest w białko i minimalną ilość tłuszczu, doskonale nadaje się do zup, zup mlecznych, sałatek. Czytaj więcej...
- Chrupiąca gryka z melasą i migdałami to propozycja zdrowej i słodkiej przekąski, która dostarcza szeregu cennych składników odżywczych. Można ja spożywać osobno lub dodać do mleka, jogurtu albo ulubionego napoju roślinnego. Czytaj więcej...
- Jedna z najpopularniejszych kasz w kuchni polskiej. Ma lekko palony smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do gulaszów, zup, pulpetów, pieczeni oraz do wegetariańskiego pasztetu. Czytaj więcej...
Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |