- Siemię to nasiona lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy, płaskie brązowe nasionka, które po zalaniu wodą pęcznieją i ciemnieją, otaczając się śluzem. Siemię lniane wykorzystywane jest również do produkcji oleju roślinnego. Czytaj więcej...
Sezam jest jedną z najstarszych przypraw i surowcem do tłoczenia oleju. Pochodzi z Indii, skąd rozpowszechnił się na Bliski Wschód i Amerykę. Największym producentem sezamu obecnie są Indie, Chiny oraz Meksyk. Popularny w kuchni azjatyckiej. Czytaj więcej...
- Siemię to nasiona lnu stosowane często w medycynie ludowej. Ma lekko orzechowy smak i zawiera więcej kwasów tłuszczowych niż tradycyjne siemię lniane. Są to płaskie złote nasionka, które po zalaniu wodą pęcznieją, otaczając się śluzem. Czytaj więcej...
Siemię lniane to polski super food, który świetnie wpływa na zdrowie. Wspomaga pracę układu pokarmowego, dostarcza cennych kwasów omega-3 oraz obfituje w lignany. Te ostatnie regulują poziom hormonów w kobiecym organizmie oraz łagodzą objawy menopauzy. Czytaj więcej...
Sezam obfituje w wapń, magnez, żelazo, potas, cynk oraz fosfor. Zawiera też dwa wyjątkowe składniki sezamol i sezamolinę, które wykazują silne działanie antynowotworowe. Sezam to również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają serce. Czytaj więcej...
Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |